ENERGETSKA NEZAVISNOST CRNE GORE – KREĆE OD GRAĐANA

GP Nova ljevica poziva novu Vladu na momentalnu reviziju energetske strategije – koja će biti usmjerene ka podršci izgradnji novih izvora, za koje ne trebaju subvencije, kako ne bi padale na teret građana Crne Gore i dodatno povecavale racun za struju.

Pozivamo da se odmah krene u realizaciju potencijala iz obnovljivih izvora energije, a radi ostvarivanja našeg glavnog cilja, potpune energetske samoodrživosti Crne Gore.

Crna Gora posjeduje ogroman neiskoriscem resurs u obnovljivim izvorima – suncu, vjetru i vodi, a proizvodnja i obezbjeđivanje električne energije tek će u narednom periodu, kao nikada do sada, biti izazov za sve države.

Energetska politika Crne Gore zahtijeva hitne mjere koje će omogućiti i uključivanje svakog građanina koji ima uslova da bude mali proizvođač energije i time doprinese smanjenu svoje potrošnje sa mreže – sve to podrazumijeva nove modele finansiranje, poput onih u Evropskoj Uniji – sa brzim i jasnim procedururama finansiranja,  izdavanja neophodnih dozvola, priključenjima na mrežu.

Svaki građanin Crne Gore to treba da zna i GP Nova ljevica ponudiće građanima takav model.
Podrška i građana i investitora a i preduzetnika koji se bave obnovljivim izvorima, mora biti prioritet u narednom periodu, posebno imajući u vidu da ono što nije bilo tehnološki ili finansijski izvodljivo prije 30 ili 20 ili čak i par godina ranije – danas jeste.

Kombinacija informisanih građana i dobrog modela koji sadrži pristupačne tehnologije, finansiranje i jasna pravila je onaj dobitan i isplativ.

GP Nova ljevica će ga ponuditi građanima Podgorice i Crne Gore.

GP Nova ljevica