EVROPA SAD, KOME, DJE, KAD?

U Crnoj Gori trpi veliki broj penzionera, onih na granici siromaštva, ali i oni građani koji su do skora bili prosječnog finansijskog stanja. U Crnoj Gori ima ukupno 129.128 korisnika penzije, od čega su 66.297  korisnici starosne penzije, 18.561 invalidske i 28.824 korisnika porodične penzije. Od toga 16.000 penzionera prima najnižu penziju od koja iznosi 150. 21 €. Evropa sad!? Crna Gora može!? Kome, dje, kad!?

Dok se odlazeći ministri Milatović i Spajić bave (neuspjelim) crtanjem grafikona, raznoraznim populizmima i obaveznim twit-ovanjem, sa sve mislima u Singapuru, i u dječijim šarenim čarapama na nogama, penzioneri, ljudi na ivici siromaštva, a i ostali građani sa prosječnim primanjima junački trpe, lagano stežu kaiš, i prave selekciju neophodnih namirnica. Ako pitate ministre u šarenim čarapama, program “Evropa sad” unaprijedio je svekoliko kvalitet života, povećao plate do nebesa i vratio osmjeh na lica ljudi. Ovo bi sve bilo dobro da narod na svojoj koži ne osjeća suprotno.

Mogli bi ministri malo da se prizemlje (onako kako su prizemljili Montenegro airlines), stave 150, 21 € mjesečno u džep i odu do supermarketa ili pijace da kupe namirnica za mjesec dana, osnovnog higijenskog materijala, a da se pri tome nadamo da im ne trebaju nikakvi ljekovi ili terapije. Režije da ne pominjemo. Od avgusta 2020. kada je ulje marke Iskon koštalo 0.95 € “Evropom sad” smo došli skoro do 2 €, a ako se odlučite za Vital izdvojićete, u zavisnosti od grada u kome živite, i do  3,19 €. Skočila je tako i cijena brašna, posljedično hleb i peciva, gorivo otišlo u nebesa, mrtvu trku vode jaja, mlijeko, kafa i konditorski proizviodi, samo se pirinač drži.

Minimalna potrošačka korpa za februar je 681,00€. Ostavili ste penzionere bez para ali i bez one mrve dostojanstva koju su imali. Populistički, inovatorski, nadahnuto i ekspertski. I još imate obraza da osnivate partiju i narodski prošetate kroz narod. Prošetajte vi do staroga Strahinje bana, i zatražite mu ključeve od Skupštine, a onda kupite kartu do Sinagapura, i ajte polako. Ne osvrćite se!

Lidija Brajović

GP Nova ljevica