GP NOVA LJEVICA POZIVA VLADU I SKUPŠTINU CRNE GORE DA SE U ŠTO KRAĆEM ROKU USVOJI PREDLOG ZAKONA O PENZIJSKOM  I INVALIDSKOM OSIGURANJU I DA NAJNIŽA PENZIJA BUDE 300 EURA

Usljed stalnog rasta cijena osnovnih životnih namirnica koje u zadnjih nekoliko mjeseci bilježe enormna povećanja, a čiji trend nije zaustavljen, do granica izdržljivosti je pogoršan materijalni položaj penzionera. Time su penzioneri sa najnižim primanjima dovedeni do ivice gladi i siromaštva.

Iz programa “Evropa sad” jedino su penzioneri zaboravljeni i izostavljeni. Iako je minimalna mjesečna zarada dostigla iznos od 450,00 €, penzioneri se sa mizernim povećanjem mogu osjetiti samo poniženo. Zato, sa pravom se postavlja pitanje kako uopšte preživljavaju? Zar program “Evropa sad” nije uspostavljen vodeći se interesima svih građana Crne Gore, kako bi se postiglo unapređenje standarda građana, uz ostvarivanje održivog i inkluzivnog ekonomskog rasta?

Nažalost, ni u Udruženju penzionera iz kojeg se deklarišu kao legitimni penzionerski predstavnici, ne vode računa o potrebama i interesima penzionera. Ni o ostalim pitanjima od suštinskog značaja za penzionere kao što su zdravstvena zaštita, briga o starim, bolesnim i iznemoglim penzionerima i slično se ne vodi dovoljno računa. S tim u vezi u prvi plan se postavlja pitanje obaveza i odgovornosti rukovodstava penzionerskih organizacija u opštinama i na nivou Saveza.

Zato, ponavljamo, svjesni činjenice da su penzioneri najugroženija kategorija stanovništva, mi u Novoj ljevici zahtijevamo od Vlade CG i Skupštine da se u što kraćem roku usvoji Predlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i da najniža penzija bude 300,00€.

Dragica Reš, penzionerka
Članica GP Nova ljevica