PRVI MAJ – DAN “RADNIKA” ILI DAN ROŠTILJA?

GP NOVA LJEVICA POZIVA NA DOGOVOR O NOVOM EKONOMSKOM I SOCIJALNOM MODELU CG – VRATITI DOSTOJANSTVO I POSLU I ZAPOSLENOM.

U tom cilju Nova Ljevica će organizovati susrete sa poslodavacima i zaposlenima u kojima ce traziti  modele za  novi ekonomski i socijalni identitet Crne Gore. Sadasnji je neodrziv.

Prvi maj je proglašen međunarodnim praznikom rada sa namjerom obeležavanja sjećanja na demonstracije radničkog pokreta 1886. godine, kada je 40. 000 radnika Čikaga obustavilo rad i stupilo u štrajk, tražeći bolje uslove rada i života.

Danas, Prvi maj sve manje simbolizuje pobjedu radničkih prava, a sve više upućuje na gubitak istih. Sve što su radici spontano ili udruženi u sindikate uspjeli ostvariti u protekloj višestoljetnoj borbi, danas se dovodi u pitanje. Danas se sve manje može govoriti o sigurnom radnom mjestu, o dobrim uslovima rada,  osiguranoj pristojnoj zaradi, zdravstvenoj zaštiti  i socijalnoj sigurnosti, pravima iz radnog odnosa, a sve češće o kršenju i uskraćivanju tih prava.

Zaposleni žive u stalnom strahu od otkaza i  smanjenja plata, njihove obaveze su sve veće, za kuću, stan, struju, vodu, grijanje, veće dažbine za takse i poreze, sve veće kreditne rate od sve manje plate.

Tradicionalno, u Crnoj Gori se i ove godine Prvi maj slavi roštiljanjem, a ne traženjem radničkih prava u državi u kojoj je privreda rasturena, a nezaposlenost masovna. Nekada je penzija bila san svakog radnika za miran i spokojan život u starosti, a danas je penzija kod većine ravna socijalnoj pomoći, sa kojom se ne živi, već preživljava.

GP Nova ljevica